TRÓJBÓJ SIŁOWY - Opis dyscypliny

Trójbój siłowy zawiera w sobie trzy konkurencje(boje):

1.      przysiad ze sztangą;

2.      wyciskanie sztangi leżąc;

3.      martwy ciąg.

Zadaniem zawodnika jest podniesienie jak największego ciężaru. Zawodnik ma do dyspozycji trzy próby w każdej konkurencji. Najlepsze wyniki z trzech bojów sumuje się i zwycięża ten zawodnik, który w sumie podniósł największy ciężar. Zawody rozgrywa się w różnych kategoriach wagowych.

DYSCYPLINY TRÓJBOJU SIŁOWEGO I TECHNIKA WYKONANIA:

 1. przysiad ze sztangą – zawodnik wchodzimy pod sztangę, tak by znalazła się na tylnej części barków. Gryf trzyma rękoma rozstawionymi szerzej niż barki. Wstaje ze sztangą i robi krok do tyłu. Staje w lekkim rozkroku i utrzymując wyprostowane plecy wykonuje przysiad aż do momentu, w którym uda będą równoległe do podłoża. Następnie powoli wraca do pozycji stojącej.

 2. wyciskanie sztangi na ławce leżąc – zawodnik kładzie się na ławeczce,  sztangę łapie nachwytem obejmując ją kciukiem od dołu. Dłonie rozstawia nieco szerzej niż na szerokość barków. Unosi sztangę ze stojaków i trzyma na wyprostowanych ramionach nad obojczykami. Opuszcza powoli sztangę do momentu aż dotknie ona klatki piersiowej na wysokości sutków. Następnie unosi ją tak by ponownie znalazła się nad obojczykami.

3. martwy ciąg – zawodnik staje w rozkroku ze stopami rozstawionymi na szerokość barków. Sztanga powinna leżeć przed nim dokładnie nad palcami stóp. Ugina kolana i łapie sztangę jedną ręką nachwytem a drugą podchwytem (zmienia ustawienie po każdej serii). Dłonie powinny być na zewnątrz kolan. Trzymając prosto głowę i plecy powoli wstaje utrzymując sztangę blisko ciała. Kiedy jest już wyprostowany wytrzymuje w tej pozycji 1-2 sekundy i następnie opuszcza sztangę.

 
Admin © Politechnika Śląska
 
Całkowitą odpowiedzialność za poprawność, aktualność i zgodność z przepisami prawa materiałów publikowanych za pośrednictwem serwisu internetowego Politechniki Śląskiej ponoszą ich autorzy - jednostki organizacyjne, w których materiały informacyjne wytworzono.
Zasady wykorzystywania „ciasteczek” (ang. cookies) w serwisach internetowych Politechniki Śląskiej
silownia