[Dział: Poczta komercyjna]

Jak skonfigurować program Opera do obsługi konta (protokół IMAP)?

1. Uruchom program Opera.
Rozwiń "Menu", wybierz "Konta poczty i czatu".

2. Jeżeli w programie Opera nie zostało wcześniej utworzone żadne konto, program wyświetli zapytanie „Aby kontynuować, należy utworzyć konto. Czy chcesz utworzyć je teraz?”. Odpowiedz „Tak”.
Jeżeli w programie Opera istniało już wcześniej utworzone jakiekolwiek konto, program wyświetli okno „Zarządzaj kontami”. W takim przypadku kliknij „Dodaj” i omiń punkt 8.

3. Zaznacz „Poczta” i kliknij „Dalej”.

4. Wpisz imię i nazwisko lub nazwę posiadacza konta oraz pełny adres e-mail (np. biuro@firma.com.pl).
Kliknij „Dalej”.

5. Wpisz nazwę użytkownika (login) oraz hasło. Loginem jest pełny adres e-mail skrzynki (np. biuro@firma.com.pl).
Wybierz rodzaj konta pocztowego: „IMAP”.
Kliknij „Dalej”.

6. W pola „Serwer poczty przychodzącej” i „Serwer poczty wychodzącej” wpisz: poczta.ck.gliwice.pl
Zaznacz pola „Używaj bezpiecznego połączenia (TLS)” dla serwera poczty przychodzącej i serwera poczty wychodzącej.
Kliknij „Zakończ”.

7. Jeżeli zostanie wyświetlone okno "Błąd modułu pocztowego" z komunikatem informującym o problemach z połączeniem, kliknij "Zamknij". Gdy okno będzie pojawiać się ponownie - zaznacz "Nie pokazuj ponownie tego okna".

8. Rozwiń "Menu", wybierz "Konta poczty i czatu".

9. Zaznacz nowo dodane konto IMAP i kliknij „Właściwości”.

10. Przejdź do zakładki „Serwery”.

11. Dla serwera poczty przychodzącej (IMAP) wpisz numer portu: 993.
Dla serwera poczty wychodzącej (SMTP) wpisz numer portu: 587.
Upewnij się, że w polach "Serwer" wpisany jest adres "poczta.ck.gliwice.pl".
Upewnij się, że zaznaczone są pola "Bezpieczne połączenie".
Kliknij "OK".

12. Kliknij „Zamknij”.

13. Rozwiń "Menu", wybierz "Poczta" -> "Foldery IMAP".

14. Wybierz foldery, które chcesz subskrybować. Kliknij „OK”.


 
Admin © Politechnika Śląska
 
Całkowitą odpowiedzialność za poprawność, aktualność i zgodność z przepisami prawa materiałów publikowanych za pośrednictwem serwisu internetowego Politechniki Śląskiej ponoszą ich autorzy - jednostki organizacyjne, w których materiały informacyjne wytworzono.
Zasady wykorzystywania „ciasteczek” (ang. cookies) w serwisach internetowych Politechniki Śląskiej
Poczta komercyjna