[Dział: Poczta komercyjna]

Jak skonfigurować program Opera do obsługi konta (protokół POP3)?

1. Uruchom program Opera.
Rozwiń "Menu", wybierz "Konta poczty i czatu".

2. Jeżeli w programie Opera nie zostało wcześniej utworzone żadne konto, program wyświetli zapytanie „Aby kontynuować, należy utworzyć konto. Czy chcesz utworzyć je teraz?”. Odpowiedz „Tak”.
Jeżeli w programie Opera istniało już wcześniej utworzone jakiekolwiek konto, program wyświetli okno „Zarządzaj kontami”. W takim przypadku kliknij „Dodaj” i omiń punkt 8.

3. Zaznacz „Poczta” i kliknij „Dalej”.

4. Wpisz imię i nazwisko lub nazwę posiadacza konta oraz pełny adres e-mail (np. biuro@firma.com.pl).
Kliknij „Dalej”.

5. Wpisz nazwę użytkownika (login) oraz hasło. Loginem jest pełny adres e-mail skrzynki (np. biuro@firma.com.pl).
Wybierz rodzaj konta pocztowego: „Zwykłe konto (POP)”.
Kliknij „Dalej”.

6. W pola „Serwer poczty przychodzącej” i „Serwer poczty wychodzącej” wpisz: poczta.ck.gliwice.pl
Zaznacz pola „Używaj bezpiecznego połączenia (TLS)” dla serwera poczty przychodzącej i serwera poczty wychodzącej.
Wyczyść zaznaczenie pola „Pozostaw wiadomości na serwerze”.
Kliknij „Zakończ”.

7. Jeżeli zostanie wyświetlone okno "Błąd modułu pocztowego" z komunikatem informującym o problemach z połączeniem, kliknij "Zamknij". Gdy okno będzie pojawiać się ponownie - zaznacz "Nie pokazuj ponownie tego okna".

8. Rozwiń "Menu", wybierz "Konta poczty i czatu".

9. Zaznacz nowo dodane konto POP i kliknij „Właściwości”.

10. Przejdź do zakładki „Serwery”.

11. Dla serwera poczty przychodzącej (POP) wpisz numer portu: 995.
Dla serwera poczty wychodzącej (SMTP) wpisz numer portu: 587.
Upewnij się, że w polach "Serwer" wpisany jest adres "poczta.ck.gliwice.pl".
Upewnij się, że zaznaczone są pola "Bezpieczne połączenie".
Przejdź do zakładki "Odbieranie".

12. Wyczyć zaznaczenie pola "Pozostaw wiadomości na serwerze".
Kliknij "OK".

13. Kliknij „Zamknij”.

 
Admin © Politechnika Śląska
 
Całkowitą odpowiedzialność za poprawność, aktualność i zgodność z przepisami prawa materiałów publikowanych za pośrednictwem serwisu internetowego Politechniki Śląskiej ponoszą ich autorzy - jednostki organizacyjne, w których materiały informacyjne wytworzono.
Zasady wykorzystywania „ciasteczek” (ang. cookies) w serwisach internetowych Politechniki Śląskiej
Poczta komercyjna